Un proxecto realizado polo CSIC permite establecer unha cronoloxía do asentamento e o consumo dos seus habitantes

Castro de Santa Tegra. CSIC

Por E.P.

O concheiro do Castro de Santa Tegra da Guarda foi reaberto ao público tras varios meses nos que se realizou un estudo sobre o mesmo cuxas conclusións se plasmaron nun panel informativo.

Tamén se realizaron un estudo de arqueofauna e un levantamento fotogramétrico das estruturas escavadas e limpouse a vexetación, segundo recolleu nun comunicado o Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC), que dirixiu este proxecto.

Así, buscouse pór en valor o concheiro, unha actuación financiada polo Concello de Garda a través da convocatoria 2019 de axudas para a rehabilitación e sinalización do patrimonio histórico e cultural da Deputación de Pontevedra.

En concreto, o equipo de traballo foi dirixido polo investigador postdoctoral do CSIC Brais X. Currás e contou con colaboración da empresa Terra-Arqueos. Tamén formaron parte do proxecto o grupo de investigación Zooarqueoloxía da Universidade de León, liderado por Carlos Fernández, e o de Paleoeconomía e Subsistencia das Sociedades Preindustriales do CSIC, dirixido por Marta Moreno.

Currás indicou que o concheiro, situado xunto á entrada ao castro de Monte Tegra, “constituía unha especie de vertedoiro para os seus habitantes”. Ademais, destacou que o estudo desta zona pode permitir “coñecer numerosos aspectos da vida cotiá das persoas que viviron o castro”, e detallou que o proxecto busca “constituír unha ferramenta coa que se promova un turismo de calidade”.

ESCAVACIÓNS ANTERIORES

Este investigador precisou que se realizaron escavacións na zona do concheiro do castro entre 1910 e 1930, tras o que permaneceu abandonada.

Os traballos realizados recentemente mostraron a existencia dunha gandaría na que predominaban ovellas e cabras de pouco tamaño, así como porcos e vacas. Tamén indicou que se observou un “dominio total de moluscos e crustáceos” propios de zonas rochosas, ademais de mexillóns, bígaros e percebes. “Os ourizos tamén foron importantes, sendo menos común o consumo de cangrexos”, matizou Currás.

Respecto da actividade pesqueira, apuntou que se constatou que se practicou principalmente con anzol en zonas próximas á costa. “Abunda a robaliza, acompañada en moita menor medida de dourada, sargo e maragota, entre outros peixes”, precisou.

RESULTADOS

Os resultados do estudo plasmáronse no panel informativo colocado no castro. Así, explícanse a cronoloxía do poboado e o concheiro e as prácticas de consumo dos habitantes do castro. Tamén se ofrece unha recreación gráfica das edificacións da porta sur, así como unha localización da mesma.

O panel informativo inclúe así mesmo unha planimetría do castro e unha representación gráfica das principais especies presentes no concheiro. Ademais, unha cartografía da contorna do Monte Tegra permite localizar o poboado antigo e as zonas de captación de recursos pesqueiros e marisqueiros identificados o castro.

Nos próximos meses continuarase profundando no coñecemento do castro no marco dun proxecto financiado polo Plan Estatal de Investigación Científica e Técnica e de Innovación do Ministerio de Ciencia e Innovación e dirixido polo CSIC.

Fontes do CSIC avanzaron que se buscará coñecer a data da fundación da muralla do poboado, estudarase a evolución ambiental a través do pole e analizaranse as sementes recollidas no concheiro. Tamén se identificará un dente humano mediante unha análise que levará a cabo na universidade alemá de Tübingen.

[Fonte: http://www.xornaldevigo.gal]