imatge d'uns ocells

El TERMCAT amplia novament el cabal terminològic del Diccionari dels ocells del món. L’obra, elaborada per la Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT, incorpora en aquesta actualització 691 denominacions catalanes relatives a 677 espècies d’11 famílies d’ocells passeriformes. També s’hi inclouen noves il·lustracions cedides per Àlex Mascarell, il·lustrador i membre de l’equip de coordinadors científics de l’obra.

El Diccionari dels ocells del món, disponible en línia des de l’any 2017, és un projecte en curs d’elaboració que, inicialment, es va presentar amb 4.510 fitxes terminològiques corresponents a les espècies de les 105 famílies d’ocells no passeriformes, i que s’amplia progressivament a mesura que avança el treball de validació de noves fitxes terminològiques de les espècies pertanyents a les 138 famílies d’ocells passeriformes existents.

Amb aquesta nova actualització que es presenta avui, el diccionari permet la consulta de 8.056 fitxes terminològiques, que contenen 8.193 denominacions catalanes, corresponents a totes les espècies d’ocells no passeriformes i a les espècies de 85 famílies d’ocells passeriformes. Cada fitxa inclou una denominació catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. El diccionari també inclou 435 il·lustracions i, quan s’ha cregut convenient, notes amb informació complementària sobre els termes.

El diccionari, elaborat sota la coordinació científica dels especialistes iniciadors d’aquest projecte, Raül Aymí, Rafel Cebrian, Jordi Clavell, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, i dels que, com Ponç Feliu, s’hi han incorporat posteriorment, vinculats majoritàriament a la Fundació Barcelona Zoo i a l’Institut Català d’Ornitologia, conté un bon nombre de denominacions catalanes de nova creació, com ara angúbulbul orfeuescuat xinèshília verda o tetraka becllarg, entre d’altres, que han estat proposades seguint els Criteris per a la denominació catalana dels ocells, elaborats pel TERMCAT i aprovats pel Consell Supervisor.

El Diccionari dels ocells del món forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment prop de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.

 

[Font: http://www.termcat.cat]