syrah

Primera documentació: 1/03/2001

Tipus manlleu del francès
Contextos L’alcalde de Barcelona, Joan Clos, va plantar ahir a Collserola els primers ceps de vinya que en els pròxims anys produiran el Vi de Barcelona, un projecte vinícola que té com a objectiu, segons Clos, “recuperar els ceps propis del Mediterrani” per elaborar un vi negre de qualitat, la base del qual és la garnatxa i el syrah, barrejat amb tres varietats més. [Avui, 1/03/2001]
El Rosa d’abril està elaborat amb les varietats de macabeu, malvasia i syrah. [Ara, 17/04/2016]
Observacions Syrah és el nom d’un vi fosc, amb cos i aroma de fruites i espècies, però també és el nom del raïm negre amb què s’elabora aquest vi i del cep que produeix aquesta varietat de raïm conreat tradicionalment a la regió francesa de la vall del Roine però que s’adapta bé a qualsevol zona perquè és resistent, encara que poc productiu.Syrah és un manlleu del francès d’etimologia incerta: podria provenir de la ciutat persa Shiraz o de la ciutat siciliana Siracusa i, segons la llegenda, va ser el croat Guy de Sterimberg qui va portar a França la llavor del cep tornant de les croades i s’hi va establir com a ermità. El syrah s’anomena també hermitage.

 

 

[Font: neolosfera.wordpress.com]