L’Assemblea nacional votarà una PNL que garanteix la protecció de les llengües regionals

L’Assemblea Nacional francesa votarà el pròxim 8 d’abril una proposició de llei per « la protecció patrimonial de les llengües regionals i llur promoció ».

El text presentat pel diputat bretó Paul Molac i sostingut per un ample ventall d’associacions i elegits i pels 13 presidents de les regions de la França metropolitana, entre altres, ha de constituir un primer gest perquè l’Estat Francès « se reconciliï per fi amb les seues llengües » i posi en adequació la seua legislació amb la reconeixença patrimonial de les llengües regionals inscrita dins la Constitució (article 75-1) des de 2008.

De fet, el 74,7% dels habitants del Departament se declaren favorables o molt favorables al vot d’una llei de llengües regionals (enquesta UL-CN 2015).

L’Associació per a l’ensenyament del català (L’APLEC), a través de la Fédération pour les Langues Régionales dans l’enseignement public (FLAREP) i amb les associacions de les altres llengües, ha enviat als parlamentaris nord-catalans, occitans, bascos, bretons, corsos i normands un argumentari precís sobre la qüestió. Des de l’APLEC, es considera que « el català en particular té menester de textos clars i d’un quadre legislatiu actualitzat davant de les amenaces qui pesen sobre el seu ensenyament, i més precisament al liceu objecte de totes les pressions ».

 

[Font: http://www.racocatala.cat]