L’òrgan nomena quinze membres que vetllaran per promoure l’aragonès i el català

El govern aragonès ha fet aquest dijous un pas històric en aprovar el nomenament dels primers quinze membres de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, que tindrà dues seccions: l’Instituto de l’Aragonés i l’Institut Aragonès del Català. L’òrgan, creat per la Llei 3/2013 del 9 de maig del 2013, té com a objectiu la promoció de l’“ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies de l’Aragó com a institució científica oficial en l’àmbit de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies”.

L’Acadèmia Aragonesa de la Llengua serà l’encarregada d’establir les normes referides a l’ús correcte de les llengües i modalitats pròpies de l’Aragó, inventariar i actualitzar-ne el lèxic i assessorar els poders públics i institucions sobre les qüestions lingüístiques, inclosos els topònims i antropònims.

L’òrgan també té com a tasca “estimular l’ús, ensenyament i difusió de l’aragonès o català d’Aragó i de les seves diferents modalitats”, “vetllar pels drets lingüístics dels seus parlants” i “col·laborar en la formació del professorat”.

Segons la Llei, els acadèmics han de ser persones de reconegut prestigi en l’àmbit de la filologia, literatura i lingüística, preferentment doctors i nadius parlants, amb una llarga trajectòria en la pràctica i el foment dels valors lingüístics i literaris propis de la comunitat aragonesa, i en la qual estiguin representades les llengües i modalitats lingüístiques pròpies de l’Aragó. El càrrec d’acadèmic no comporta retribució i l’elecció dels quinze primers correspon, a parts iguals, a les Corts de l’Aragó, el Govern de l’Aragó i la Universitat de Saragossa. L’Acadèmia es podrà completar amb quinze acadèmics de número més i amb els acadèmics corresponents i d’honor que es consideri necessari.

La Chunta Aragonesista ha qualificat, en una piulada a Twitter, d’“històric” el pas fet per l’Acadèmia. Segons aquest partit, es tracta d’un “pas fonamental per dignificar l’aragonès” i es compleix un dels “compromisos històrics” de la formació amb “la cura, protecció, difusió impuls de la llengua”.

 

 

[Font: http://www.diaridelallengua.cat]