L’Associació Talma ha creat el projecte amb l’objectiu de treballar a partir d’un vessant terapèutic per millorar la qualitat de vida de les persones.

Exemple d’un ‘kit’ preparat per les usuàries de l’Espai Oh! Verd amb tots els elements que el formen: des d’un quadern de camp, les llavors, entre altres. F

Escrit per Marta Catena [LaviniaNext]

El projecte ‘Espai Oh! Verd’, impulsat i creat per l’Associació Talma, és un programa educatiu, inclusiu i integrador que té com a eix principal un jardí i hort terapèutics, que cal crear i mantenir. Aquest projecte està dedicat a totes aquelles persones amb risc d’exclusió social, discapacitat intel·lectual, trastorn mental, gent gran i altres agents de la comunitat. L’objectiu principal sobre el qual treballen és la millora de la qualitat de vida dels usuaris i usuàries mitjançant activitats d’horticultura terapèutica.

L’Associació Talma, el radi d’acció de la qual és la comarca de les Garrigues, va iniciar el projecte a principis de l’any 2020, amb una formació al seu equip de tècnics i professionals en horticultura terapèutica, per tal de poder desenvolupar, amb un seguit de materials, dinàmiques amb la finalitat de millorar i incidir en tots els àmbits de la vida que envolten la persona.

Exemple de ‘kit’, que s’entrega a alumnes d’escoles i instituts i a persones voluntàries, amb caselles i terra per a plantar les llavors.

Funcionament de les activitats

Actualment, un total de dotze persones són usuàries del projecte de manera continuada, provinents de quatre serveis diferents de Talma. La manera d’organitzar les activitats en horticultura terapèutica són distribuint les participants en tres grups diferents, en els quals sempre hi ha l’acompanyament d’una persona tècnica durant la seva execució i se supervisen per la coordinació del projecte.

A més, l’Associació Talma ha comptat amb la col·laboració de voluntaris i voluntàries, i amb la cooperació de centres escolars, entitats i instituts de la comarca lleidatana: l’Escola Dula, l’Escola ZER Pedrera i l’IES Mare de Déu de Montserrat.

Gràcies a la formació rebuda, els tècnics i professionals han pogut dissenyar de manera eficient i correcta els espais on es duen a terme les activitats, amb la seva justa adequació; han pogut realitzar la compra d’eines i materials necessaris; i crear els grups d’usuàries i les eines d’avaluació i seguiment de la seva evolució en el projecte.

Un exemple d’activitat concreta és el treball dels gira-sols. L’objectiu és buscar una participació comunitària però evitar el contacte, per raons de seguretat de la pandèmia. Per tant, les usuàries de l’Espai Oh! Verd han creat un ‘kit’, amb llavors de gira-sol, terra, un quadern de camp i altres elements per la seva correcta plantació i l’han entregat a alumnes d’instituts de la comarca i a persones voluntàries, per tal que les plantessin.

Un cop els gira-sols han crescut, s’entreguen de nou a les participants de l’Espai Oh! Verd per plantar-los altre cop. “Amb aquesta activitat hem pogut treballar la motricitat fina, a nivell atencional, per treure les pipes dels gira-sols, per exemple”, explica Laura Pifarré, coordinadora i psicòloga de l’Associació Talma.

També s’han realitzat activitats amb plantes aromàtiques, com la lavanda o les calèndules, per tal que les usuàries les acabin macerant per aconseguir fabricar de manera artesanal productes com oli, crema labial, bossetes aromàtiques per l’armari i una espelma aromàtica. “Volem arribar a treballar emocions com la frustració, les expectatives, la responsabilitat, la cura…”, afirma Pifarré.

Grup de persones usuàries de l’Espai Oh! Verd realitzant una activitat de plantació.

Dificultats provocades per la pandèmia

A causa de l’arribada de la pandèmia i la primera onada, el projecte va patir un seguit de dificultats. Però l’equip tècnic va apostar per la continuïtat de les dinàmiques i es va dissenyar un pla perquè les usuàries seguissin els tallers des de la seguretat de les seves llars, durant l’època de confinament. Actualment, gràcies a l’estat de la pandèmia, les activitats ja s’han reprès de manera física a l’Espai Oh! Verd.

El projecte ha estat candidat als Premis La Confederació 2021, celebrats anualment amb l’objectiu de donar visibilitat i valor als projectes i aportacions que realitzen les diferents entitats de Catalunya pel tercer sector.

Espai Oh! Verd treballa amb una mirada respectuosa amb l’entorn i la natura, a més de les persones usuàries, ja que tot el seguit d’accions tenen una gran organització de criteri professional i consciència. A més, a les comarques de Lleida és una acció totalment innovadora, amb aquest enfocament terapèutic de l’horticultura, amb una avaluació constant de l’evolució de les usuàries amb els recursos ideats exclusivament per al projecte. Dins de l’Associació Talma és el primer projecte que implica un alt nivell de cooperació interserveis.

[Fotos: Associació Talma – font: http://www.xarxanet.org]