Com passa a la resta dels Països Catalans, a Andorra també es vulneren els drets lingüístics dels catalanoparlants

Voler viure plenament en català al teu país, advocar per exercir els teus drets lingüístics i que se’t respecti, és una quimera tant a Catalunya com el País Valencià, les Illes Balears o la Catalunya del Nord. El problema és realment greu per la totalitat de la catalanofonia, quan a Andorra, l’únic territori dels Països Catalans que és independent i té el seu estat i la legislació a favor, i no en contra com succeeix amb la resta, els seus residents veuen els seus drets trepitjats.

Les xifres parlen clar, si el 2021 es van presentar un total de 34 denúncies al Departament de Política Lingüística. Aquest 2022, només des de principi d’any, la xifra s’ha superat i s’ha quedat momentàniament en 35, una més, però encara li queden els mesos d’agost, setembre, octubre, novembre i desembre per a registrar noves incidències. Segons el ‘Diari d’Andorra’, la previsió governamental és doblar la xifra de l’anterior i estar al voltant de les setanta.

El 45% de les reclamacions d’enguany són referents a publicitat i rètols d’establiments no escrita en català i el 30% a la manca d’atenció en català en un establiment. Els més incomplidors amb la normativa sobre l’ús del català es troben en la restauració i en el comerç.

Davant d’aquesta situació, Política Lingüística ha anunciat que endegarà una campanya per conscienciar la ciutadania dels seus drets en aquesta matèria i fer entendre als infractors, que Andorra és un estat amb una única llengua pròpia, el català, i intentar que es conscienciïn de les vulneracions que cometen en relació amb la normativa sobre la llengua oficial i que rectifiquin la seva actitud.

[ Font: http://www.racocatala.cat]