La cantant feia temps que havia anunciat que patia un càncer

Escrit per Judit Pellicer

Françoise Hardy, cantant i icona pop francesa, ha mort als 80 anys, així ho ha comunicat el seu fill en un missatge molt breu a les xarxes socials que resa: « La mama ha marxat ». La cantant feia molts anys que lluitava contra el càncer, sent inicialment diagnosticada l’any 2004. En els darrers anys, Hardy havia advocat pel dret a una mort digna, de fet va escriure una carta al president francès, Emmanuel Macron, qui al març va anunciar una llei d’eutanàsia per França.

Una gran cantant, musa de la moda i icona pop francesa. Malgrat el seu caràcter tranquil i la seva devoció per la discreció, Hardy va viure sota la mirada, les lents i l’admiració del seu públic. Va ser una artista precoç i el seu major èxit comercial, Tous les garçons et les filles, el va publicar només amb 18 anys. Lluny de quedar encasellada amb un èxit just a l’inici de la seva carrera, Hardy va seguir creixent i és l’única representant de França a la classificació de la revista Rolling Stone de « Els 200 millors cantants de tots els temps », publicada el 2023.

L’estètica i el seu gust per vestir la van convertir en una icona de la moda que va captar les mirades de molts dissenyadors parisencs. Es va convertir en una musa de dissenyadors com Yves Saint Laurent i Paco Rabanne, i també va ser molt cotitzada com a model de fotografia per altres artistes com Richard Avedon, David Bailey i William Klein. Hardy no es tancava portes al món artístic i va fer modestes aparicions al cinema de la mà de directors com Jean-Luc Godard, Roger Vadim, John Frankenheimer i més.

El seu període de menys activitat artística va ser durant la dècada dels 1970, quan va deixar l’escena publica temporalment per centrar-se en la criança del seu fill amb Jacques Dutronc. A partir dels 1977, Hardy va tornar a publicar discos, tanmateix, el ritme que havia tingut fins al moment va quedar enrere.

L’any 2004 va ser diagnosticada amb un càncer limfàtic. Des d’aleshores l’artista s’ha passat 20 anys de la seva vida sota el jou d’aquesta malaltia. « La mort només afecta el cos. En morir, el cos allibera l’ànima. Però de totes maneres la mort del cos és una prova considerable, i li tinc por, com tothom », va afirmar l’any 2018.

Hardy s’ha posicionat a favor obertament del dret a una mort digna. Finalment, aquest dimecres el seu fill ha donat a conèixer la seva mort, de la que, fins al moment, no han transcendit més detalls.

[Foto: Viquipèdia – font: http://www.elnacional.cat]